Proiectul se adresează atât artiştilor est-europeni cât și celor francezi, prin invitarea acestora să lucreze în spaţii urbane din țara de proveniență și respectiv Franţa.
Scopul programului constă în localizarea unor spaţii urbane europene şi folosirea acestora ca destinaţii pentru lucrări şi instalaţii de artă contemporană, prin intermediul unui container maritim mobil şi itinerant.
Programul folosește ca mediu de exprimare acest container naval care, „implantat” în spații publice, invită publicul larg la reflecție și acțiune prin prezentarea unor proiecte create in-situ de artiști contemporani.
Practic, fiecare proiect constă într-o rezidență artistică (o lună) și o expoziție (o lună) într-un container naval amplasat într-un spațiu public și vizibil din oraș. Pe lângă acestea, artiștii sunt încurajați să creeze evenimente suplimentare (expoziții, prezentări, proiecții etc.) și să colaboreze cu artiști locali.
După un proiect pilot în 2009 derulat în România împreună cu CIAC (Centrul Internațional de Artă Contemporană) în zona URANUS din București, Galeria Roger Tator creează ediția 2010-2011 a proiectului cu România. Cele două etape ale proiectului se desfăşoară la București (octombrie-noiembrie 2010) în parteneriat cu Fundația Rațiu România în curtea Muzeului Național George Enescu și la Lyon (august-octombrie 2011) în parteneriat cu Modernism.ro în grădina L’Ilot d’Amaranthes.Prima etapă de la București (octombrie-noiembrie 2010) a avut ca artist francez invitat pe Laurent Pernel, care a abordat două teme în cadrul rezidenței sale. Prima a adus în discuție problema socială tensionată a relațiilor bilaterale româno-franceze prin eșecul abordării cazului romilor români în Franța (expulzare). Cea de-a doua a vorbit despre problema arhitecturală și civică a vechilor clădiri din București (paragină, demolare)
City Switch 2011
Etapa de la Lyon, august-octombrie 2011, are ca artiști invitați grupul român focAR format din Alina Tudor și Răzvan Neagoe, cu o bogată experiență expozițională în domeniile performance, fotografie, video art, instalații, intervenție în spațiu public, artă publică și câștigători ai premiului Uniunii Artiștilor Plastici din România în 2007.
Rezidență: 16 august – 15 septembrie 2011
Expoziție: 16 septembrie – 14 octombrie 2011
Artiștii români vor crea o expoziție într-un container amplasat în grădina L’Ilot d’Amaranthes din Lyon pe durata lunii august care va fi apoi expusă toată luna septembrie publicului larg.
Propunerea artiștilor – disponibilă la cerere.
Alte evenimente din cadrul rezidenței:
Lyon – 16 septembrie 2011, nocturnă în timpul Bienalei Internaționale de Artă Contemporană, Lyon (ediția 11)
București – 20 septembrie 2011, eveniment paralel al expoziției de la Lyon: expoziție fotografică – fotografie din București (partener www.orasul.ro) și fotografie din Lyon (grupul focAR) filtrate prin două concepte (propuse de artiștii români în rezidență): oraș-civic // oraș-turistic.
Comunicare internațională
Proiectul va fi comunicat în țară, prin accesul la mass-media centrală și națională (presă scrisă, presă online, radio, parteneriate media). De asemenea vor fi folosite mediile de comunicare din Lyon (regiunea Rhones-Alpes) și Paris (regiunea Ille-de-France) prin intermediul partenerilor de proiect.
Parteneri internaționali
Parteneri privați și instituționali sunt invitați să sprijine etapa a doua a acestui program, rezidența artiștilor români la Lyon. Beneficiile de imagine vor fi substanțiale, atât la nivel național (prezență și expunere prin intermediul acțiunilor de PR, a parteneriatelor media, materialelor tipărite și a evenimentului de la București) cât și internațional (mass-media din Lyon și Paris, materiale tipărite, prezență în Bienala Lyon).
Plan de comunicare – dedicat și la cerere.
Organizatori: Galeria Roger Tator Lyon, Modernism.ro București
Parteneri: Institutul Cultural Român din Paris, Algeco, Orasul.ro
Parteneri media: TVR cultural, Zeppelin Magazine, modernism.ro, paris-art.com, visiterlyon.com
Pentru orice alte detalii vă stăm la dispoziție.
Oana Ioniţă
Manager de proiect
oana@modernism.ro
004 0730 040 514
focar.artforclick.comsursa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu