vineri, 6 mai 2011

Daniel Knorr - Limits of Jurisdiction@ICR Stockholm

Daniel Knorr - Limits of Jurisdiction LIMITS OF JURISDICTION
DANIEL KNORR
7 mai – 14 august 2011


Curator: Attila Tordai-S.

Artist Books, ICR Stockholm
1m3 Freedom, Sergels Torg
Natural Cultural, Färgfabriken

Vernisaj sâmbătă 7 mai

ICR Stockholm
orele 16-18 Vernisaj Artist Books
ora 17 Discuţie între Daniel Knorr şi criticul de artă Milou Allerholm

Vernisajul continuă la Färgfabriken, cu prezentarea lucrării Natural Cultural.

Institutul Cultural Român de la Stockholm în colaborare cu Centrul de Artă Färgfabriken prezintă prima expoziţie personală a artistului Daniel Knorr în Suedia, intitulată Limits of Jurisdiction. Proiectul se desfăşoară la Stockholm şi are trei părţi: Artist Books, Natural Cultural şi 1m3 Freedom.

Artist Books, expoziţia de la ICR Stockholm, prezintă „cărţile de artist” realizate de Daniel Knorr în România, China, Irlanda, Elveţia, Noua Zeelandă, Suedia şi Armenia. Cărţile conţin diferite obiecte fără valoare şi fără proprietar găsite în spaţiile publice din ţările respective şi presate între paginile cărţii, precum şi un DVD ce documentează procesul de producţie. Fiecare ediţie are 200 exemplare şi fiecare exemplar are un conţinut unic. Proiectul urmează să fie realizat şi în alte ţări, intenţia artistului fiind ca în timp să creeze o enciclopedie globală a spaţiului public.

1m3 Freedom este o lucrare al cărei concept constă în schimbarea statutului juridic al unui metru cub de aer din spaţiul public al oraşului Stockholm, în piaţa Sergels Torg. Cubul de aer la care statul suedez ar renunţa printr-un document oficial ar deveni un "Terra Nullius", un "No man's Land", recăpătând acelaşi statut juridic pe care îl au soarele, luna sau planetele neocupate şi neprivatizate de către om. O altă materializare a lucrării este plănuită pentru spaţiul de expoziţii al Kunsthalle Fridericianum din Kassel.

Pentru Centrul de artă Färgfabriken, Daniel Knorr a creat lucrarea Natural Cultural, care foloseşte structura arhitecturală a sălii de expoziţie pentru a problematiza natura şi dezvoltarea proceselor economice şi culturale începute odată cu era industrială şi care continuă până în zilele noastre. Intervenţia artistului constă în multiplicarea coloanelor de rezistenţă până când funcţia lor primară se inversează şi ele devin afuncţionale. Prin saturarea coloanelor şi îngustarea implicită a spaţiului de trecere printre ele, artistul face o paralelă cu caracterul anti-colectiv al dezvoltărilor economice, problematizând latura abstractă a producţiei în masă care urmărind exclusiv logica profitului nu mai ţine cont de necesităţile reale a oamenilor.

Daniel Knorr (n. 1968 în Bucureşti) locuieşte şi lucrează la Berlin.

Institutul Cultural Român de la Stockholm, Skeppsbron 20, Stockholm
Deschis: luni – vineri 10 am – 5 pm, precum şi 13 - 14 August 12 am – 4 pm
Intrarea liberă.

Färgfabriken, Lövholmsbrinken 1, Stockholm
Deschis: miercuri - duminică, 11 am – 4 pm

sursa


Niciun comentariu: