luni, 2 mai 2011

Pantomima@Teatrul Masca

Pantomima, un gen teatral mai puţin cunoscut (I)

Teatrul Masca – teatru de gest, pantomimă şi expresie corporală. Aceasta este titulatura oficială a instituţiei noastre aşa cum apare pe Hotărârea de Guvern din 24 mai 1990 (actul de înfiinţare al teatrului). Pentru că acest gen teatral este mai puţin obişnuit şi, în general, este considerat prea încifrat în ţara noastră, încercăm să vă oferim, în mai multe articole, câteva elemente din istoria pantomimei, cu speranţa că vă veţi apropia mai mult de acest stil teatral.

PANTOMIMA – o modalitate de exprimare folosind numai mişcarea scenică, fără utilizarea cuvintelor. Originile acestei arte se regăsesc în Grecia Antică timpurie (sec. IV î.H.).
























În antichitate se punea un accent deosebit pe mişcările corpului deoarece prin acestea fiinţa respectivă îşi exprima nobleţea, frumuseţea, perfecţiunea spiritului. Arta mişcării prin dans şi teatrul erau considerate căi de a oferi spectatorilor trăiri spirituale extraordinar de frumoase şi înalte.




Pantomimă romană

În concepţia lui Cicero, “gesturile sunt un limbaj pe care îl înţeleg şi barbarii” şi, ca atare, când vorbim în faţa unui public “absolut toate mişcările sufletului trebuie însoţite de mişcări ale trupului”.

Bathyllus din Alexandria, cel mai renumit mim comic, şi Pylade din Cicilia, cel mai celebru mim tragic din Antichitate, au ridicat limbajul gestual la un înalt grad de perfecţiune artistică. Reprezentaţiile oferite de aceştia par să fi diferit însă, în cel puţin câteva puncte esenţiale, de spectacolele moderne de pantomimă








Pantomima: gen teatral foarte vechi, neagreat de greci, apreciat de romani;












Pantomima şi-a redus puţin manifestările după căderea Imperiului Roman; au apărut trupe de pantomimă care mergeau pe la palatele medievale. (va urma)



Un stil aparte de pantomimă în spectacolul PIERROT LUNATECUL - pantomima albă. (Duminică 8 mai, ora 19.00, Parcul Herăstrău.)



sursa

Niciun comentariu: