miercuri, 8 iunie 2011

Les Paul a transformat logoul Google în chitară


Google ne gâdilă urechile în această zi şi nu oricum, ci pe acordurile unei chitare celebre inventate de Les Paul. Motivul este simplu. Cel mai puternic motor de căutare, Google, ne anunţă în acest fel că în urmă cu 96 de ani se năştea Lester William Polsfuss sau Les Paul. Logoul afişat azi de Google este o realizare de excepţie. Pentru câteva clipe te face să uiţi că vrei să cauţi ceva pe internet şi începi pur şi simplu să te joci cu corzile instrumentului realizat de Les Paul. Deci, chiar dacă nu aţi cântat în viaţa voastră la o chitară, daţi drumul la boxe şi încercaţi câteva acorduri să vedeţi cum sună un model Les Paul.

Les Paul a fost una dintre personalităţile influente majore ale secolului XX şi este creatorul celei mai celebre chitare din lume, care îi poartă numele. În prezent, multe legende din lumea muzicii consideră că emblematicul instrument este inegalabil pentru sunetul şi performanţele lui.

Muzicienii contemporani, în principal din aria rockului, îi datorează lui Les Paul şi inventarea magnetofonului multipistă. Până atunci – cel de-Al Doilea Război Mondial tocmai se încheiase -, muzicienii erau obligaţi să înregistreze cântecele complet, în direct. Magnetofonul lui Les Paul a permis muzicienilor să îşi înregistreze propriile bucăţi muzicale, iar apoi a permis mixarea tuturor acestor fragmente muzicale pe discuri. Lester William Polsfuss a fost, însă, înainte de toate, un virtuoz al chitarei.


Stilul său complex, ce îmbina elementele de jazz, swing şi folclor american, i-a permis lui Les Paul să cânte pe aceeaşi scenă cu Nat King Cole şi cu Louis Armstrong, încă de la vârsta de 30 de ani. Les Paul a avut privilegiul de a concerta cu regularitate alături de Bing Crosby, un cântăreţ de muzică uşoară care a devenit celebru cu puţin timp înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, graţie radioului

Talentul de chitarist al lui Les Paul şi vocea caldă a lui Bing Crosby au făcut ca albumul lor să urce până pe prima poziţie a clasamentului materialelor discografice din 1945, cu peste un milion de exemplare vândute.

La ora actuală compania Gibson Guitars este fabricantul chitarelor care poartă numele Les Paul. În 1952, compania Gibson a început să fabrice faimosul model “Les Paul“. Principalul avantaj al acestui tip de chitară consta în faptul că avea un “corp plin”, spre deosebire de chitarele electrice din epocă, ale căror părţi centrale erau făcute dintr-o bucată de lemn scobită în centru.

Virtuozul chitarist american Les Paul, ale cărui inovaţii în domeniul înregistrărilor audio au revoluţionat muzica rock, a decedat la vârsta de 94 de ani.

sursa




















Niciun comentariu: