vineri, 23 septembrie 2011

CITY SWITCH // 2010-2011 grupul român focAR - Alina Tudor și Răzvan Neagoe


CITY SWITCH // 2010-2011, Program de schimb international de artisti

Galeria Roger Tator din Lyon, Franta desfasoara un program de schimb internațional de artisti numit City Switch si colaboreaza cu operatori culturali din Europa de Est pentru implementarea acestuia. Proiectul se adreseaza atat artistilor est-europeni cat si celor francezi, prin invitarea acestora sa lucreze in spatii urbane din tara de provenienta și respectiv Franta.

Scopul programului consta in localizarea unor spatii urbane europene si folosirea acestora ca destinatii pentru lucrari şi instalatii de arta contemporana, prin intermediul unui container maritim mobil si itinerant.

Programul foloseste ca mediu de exprimare acest container naval care, „implantat” in spatii publice, invita publicul larg la reflectie și actiune prin prezentarea unor proiecte create in-situ de artisti contemporani.

Practic, fiecare proiect consta într-o rezidenta artistica (o luna) și o expoziție (o luna) într-un container naval amplasat într-un spațiu public și vizibil din oraș. Pe lângă acestea, artistii sunt incurajati sa creeze evenimente suplimentare (expozitii, prezentari, proiectii etc.) și sa colaboreze cu artisti locali.

După un proiect pilot în 2009 derulat în Romania impreuna cu CIAC (Centrul Internațional de Arta Contemporană) in zona URANUS din Bucuresti, Galeria Roger Tator creeaza editia 2010-2011 a proiectului cu Romania. Cele doua etape ale proiectului se desfaşoara la Bucuresti (octombrie-noiembrie 2010) in parteneriat cu Fundatia Ratiu Romania in curtea Muzeului Național George Enescu si la Lyon (august-octombrie 2011) in parteneriat cu Modernism.ro în gradina L’Ilot d’Amaranthes.

Prima etapa de la Bucuresti (octombrie-noiembrie 2010) a avut ca artist francez invitat pe Laurent Pernel, care a abordat doua teme in cadrul rezidenței sale. Prima a adus în discutie problema sociala tensionata a relatiilor bilaterale romano-franceze prin esecul abordarii cazului romilor romani în Franta (expulzare). Cea de-a doua a vorbit despre problema arhitecturala și civica a vechilor cladiri din Bucuresti (paragina, demolare).

City Switch 2011

Etapa de la Lyon, august-octombrie 2011, are ca artisti invitați grupul roman focAR format din Alina Tudor și Razvan Neagoe, cu o bogata experienta expozitionala in domeniile performance, fotografie, video art, instalatii, intervenție in spațiu public, arta publica.

Rezidenta: 16 august – 15 septembrie 2011

Expozitie: 16 septembrie – 14 octombrie 2011 în secțiunea Resonances, Bienalei Internationale de Arta Contemporana, Lyon (ediția 11)

Organizatori: Galeria Roger Tator Lyon si Modernism.ro Bucuresti
Parteneri: Institutul Cultural Roman din Paris, Roberta Cimetta Fund, Asociatia Bucurestiul Meu Drag, Resotainer, Mondrian Restaurant
Parteneri media: Zeppelin Magazine, Radio France International
www.rogertator.com

www.modernism.ro

www.icr.ro/paris

focar.artforclick.com




City Switch, artiști români la Lyon

Călătoriile au constituit dintotdeauna o parte esenţială a formării şi evoluţiei artiştilor. Deşi leagănul Renaşterii a fost multă vreme sursă de inspiraţie pentru generaţii de creatori, astăzi, în Europa modernă nu toate drumurile duc la Roma.

Unele chiar fac naveta între Bucureşti şi Lyon. Proiectul City Switch/Schimb de Oraşe este un program de schimb internaţional de artişti între Franţa şi România iniţiat în 2009 şi care îşi propune să dea ocazia artiştilor (români şi francezi) să trăiască o inedită experienţă urbană: o lună creaţie într-un atelier original - un container maritim instalat, de preferinţă, în centrul oraşului.

Ediția 2011 a City Switch este organizată de Galeria Roger Tator din Franța și Modernism.ro din România şi aduce în faţa publicului din Lyon colectivul focAR (Alina Tudor și Răzvan Neagoe) al cărui proiect intitulat "Je passe/J’habite/Je vis" va avea vernisajul în 16 septembrie în secțiunea Resonances din cadrul celei de-a XI-a ediţii a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană din Lyon.

sursa: rfi.ro

Niciun comentariu: