marți, 13 septembrie 2011

Grigore Lese si aromanii farseroti - Muzici stravechi@MTR

Grigore Lese si aromanii farseroti - Muzici stravechi - Muzeul Taranului Roman, la Studioul Horia Bernea


Sambata, 17 septembrie, Grigore Lese, si grupul de aromani farseroti va prezinta Muzici stravechi.
Incepand cu ora 14:00, la Muzeul Taranului Roman, la Studioul Horia Bernea, Grigore Lese va povesti prin vorbe si cantec muzicile stravechi atat de atent culese.
Grigore Lese a petrecut ani de-a randul culegand si interpretand cantece traditionale romanesti, cultivand maniera unica de interpretare din sanul satelor vizitate, atat d...e importanta pentru pastrarea autenticitatii folclorului romanesc.

Ca orice material semnat Grigore Lese, Muzici stravechi are o istorie si o aroma proprie:

“Spre deosebire de taranul roman care horeste de unul singur, exceptie facand colindele si cantecele de ritual, aromanii farseroti din Cogealac canta numai in grup. Isonul gutural insoteste linia melodica sustinuta de cimpoi, generand o polifonie arhaica cu substrat heterofonic. Melodia este inceputa de o singura persoana, de obicei cel inzestrat cu cea mai buna voce, fiind preluata de intregul grup dupa primele versuri. Fiecare cantaret are interventii solistice, in timp ce altii tin doar isonul pe tonica, cu vocala „e”. Structura muzicala repetitiva, melismatica, ornamentata, da curs improvizatiei. Versul cantat este intrerupt de numeroase interjectii intonate in acut, la care cantaretul recurge intuitiv pentru a completa unele goluri ale randului melodic. Uneori un cuvant este cantat fara ultima silaba, fiind reluat imediat in intregime de catre intregul grup. Aceasta maniera de interpretare, asemanatoare celei orientale, presupune un auz muzical de exceptie, cunoasterea liniei melodice, a ritmului, a textului, precum si respectarea unor reguli stricte de interpretare.” povesteste Grigore Lese.

In cadrul evenimentului va avea loc o proiectie a trailerului filmului "Iho", un documentar observational in lucru. In regia Elizei Zdru si produs de Proiectul Avdhela, Biblioteca Culturii Aromane si ViraFilms, documentarul ii are ca protagonisti pe aromanii farseroti, urmariti in periplul lor de la viata simpla a satului la marile scene nationale si internationale, unde isi poarta cu seninatate si umor muzica, uitand cateodata ca inapoi, acasa, nu mai cui sa transmita mai departe traditia cantecului polifonic farserot.

Dupa lansare, Grigore Lese va asteapta in Libraria Carturesti MTR pentru o sesiune de autografe.
Grigore Lese si aromanii farseroti - Muzici stravechi este un produs distribuit in Romania exclusiv de A&A Records.
Va asteptam cu drag la Studioul Horia Bernea, pe 17 septembrie, de la ora 14:00 pentru a descoperi Muzici stravechi cantate asa cum se cuvine.

Intrarea este libera.

Niciun comentariu: