marți, 29 noiembrie 2011

Mark Twain. Google aniverseaza 176 de ani de la nasterea marelui scriitor american










Google isi schimba astazi logoul de start dedicandu-l marelui scriitor american. Desenul de la cel mai mare motor de cautare aduce in atentia cititorilor ca astazi se implinesc 176 de ani de la nasterea autorului american.

Mark Twain s-a nascut in anul 1835 la Missouri. In anul 1862, scriitorul si-a inceput activitatea de reporter in Virginia City. Sub pseudonimul Mark Twain, Samuel Clemens a inceput sa publice articole in ziarul ”Territorial Enterprise” din Virginia City.

Mark Twain este autorul cărţilor care ne-au încântat pe mulţi dintre noi în copilărie sau tinereţe, printre cele mai cunoscute volume de-ale scriitorului american se regăsesc "Aventurile lui Tom Sawyer", "Aventurile lui Huckleberry Finn", "Prinț și cerșetor" și "Un yankeu la curtea regelui Arthur".

Aventurile lui Tom Sawyer

In opera lui Mark Twain cu personajul sau Tom Sawyer, vedem ca viata si copilaria celor doua personaje este foarte asemanatoare. Aventurile lui Tom Sawyer constituie o pagina novatoare si stralucita în creatia lui Mark Twain. Umorul lui Mark Twain se transforma într-un mijloc de dezvaluire realista a psihologiei umane (în primul rând a copiilor) si, în acelasi timp, un procedeu de poetizare a vietii.

Aventurile lui Tom Sawyer desi este roman de fictiune, are o baza reala autobiografica. Twain avea capacitatea geniala de a întelege copiii, cunostea caracterul si psihologia lor.

În 1869, Mark Twain s-a logodit cu Oliva Langdon și s-a căsătorit cu ea în februarie 1870, la Elmira, New York. După ce s-au stabilit la Buffalo, Olivia a născut un băiat, Langdon, care din nefericire a murit de difterie la vârsta de un an și șapte luni. Twain și soția au mai avut trei fiice: Susy, Clara și Jean Clemens. Căsnicia lor a durat timp de 34 de ani, până la decesul Oliviei în 1904.

Samuel Langhorne Clemens - Mark Twain - a murit de anginapectoris la 21 aprilie 1910 în Redding, Connecticut. A fost înmormântat cu familia soției sale din Elmira, New York.

În 1909, Twain este citat ca spunând:

„Am sosit cu Cometa Halley în 1835. Va aparea din nou la anul, și mă aștept să mă duc cu ea. Ar fi cea mai mare dezamăgire a vieții mele dacă nu mă duc cu cometa lui Halley. Atotputernicul a spus, fără îndoială: "Aici sunt ciudații ăștia doi, fără rost; au sosit împreună, trebuie să plece împreună.”

Citate celebre din Mark Twain

Dacă nu citeşti ziarele, eşti neinformat, dacă le citeşti, eşti dezinformat.

Dacă Părintele nostru ceresc a inventat omul, a făcut-o pentru că maimuţa l-a dezamăgit foarte tare...

Grăbiţi-vă să cumpăraţi pământ, nu se mai fabrică...

Un englez este o persoană care face lucrurile pentru că au mai fost făcute. Un american este o persoană care face lucrurile pentru că n-au mai fost făcute.

Ridurile ar trebui pur şi simplu să arate numai unde au fost zâmbete.

Să zicem ca eşti un idiot. Şi să zicem că eşti membru al parlamentului. Dar asta înseamnă deja că mă repet.

Pesimismul este doar numele pe care oamenii lipsiţi de îndrăzneală îl dau înţelepciunii.

Curajul înseamnă rezistenţa la frică, stăpânirea fricii, nicidecum absenţa fricii.

E mai bine să taci din gură şi să-i laşi pe ceilalţi să creadă că eşti un prost, decât să vorbeşti şi să înlături orice îndoială.




Niciun comentariu: