sâmbătă, 9 iunie 2012

Cea mai mare expozitie dedicata lui Albrecht Dürer, la Nurnberg

Unul dintre cei mai mari pictori ai lumii, Albrecht Dürer, este omagiat in orasul sau natal, Nurnberg, prin cea mai cuprinzatoare expozitie de pana acum care cuprinde lucrarile artistului pana in anul 1505.
Personaj renascentist iconic pentru cultura mondiala, Dürer este cunoscut, pe langa picturile sale, si pentru diverse lucrari bisericesti, inclusiv piese pentru altar, gravuri in cupru sau in lemn, dar si pentru textele sale teoretice despre arta, lucrari matematice sau literare.



Expozitia de la Nurnberg cuprinde cele mai multe lucrari ale artistului pana in anul 1505, adica perioada timpurie, despre care curatorul Daniel Hess spune ca are o mare importanta in evolutia ulterioara a lui Dürer. "In aceasta perioada Dürer inceteaza sa picteze portrete si acuarele. Incepand cu 1500, isi incepe munca teoretica si scrie mai mult de 10 carti despre pictura", spune Hess.

Expozitia din orasul sau natala arata cum Albrecht Dürer, inca din timpul vietii sale, a devenit un artist respectat si admirat in toata Europa, unele lucrari aducand in acelasi timp noi perspective asupra muncii si realizarilor acestuia.

Cele peste 200 de capodopere au fost aduse de la mai multe muzee din lume, printre care si Muzeul Metropolitan de Arta din New York, Biblioteca Britanica din Londra, Galeriile Uffizi din Florenta. Multe din lucrari sunt prezentate pentru prima data impreuna si dau o idee despre climatul artistic din Nurnberg, oras-centru al culturii avantgardiste, in jurul anului 1500.
Expozitia va ramane deschisa pana pe 2 septembrie 2012.

Puteti citi biografia lui Albrecht Dürer pe Wikipedia.

sursa: http://debarbati.ro/divertisment/news/cea-mai-mare-expozitie-dedicata-lui-albrecht-duerer-din-24-mai-la-nurnberg.html

Niciun comentariu: