Follow by Email

luni, 10 decembrie 2012

Andrei Ciurdărescu "Psihotic.Substitut"@Visual KontaktVernisaj Miercuri 12 Decembrie, ora 19.00

str Republicii nr 47 - parter

Andrei Ciurdărescu propune un proiect pictural amplu ce reconfigurează ironic o lume artificială, cosmetizată, transformată, o lume proiectată de psihozele și obsesiile omului contemporan care ajunge să substituie naturalul.


Pictura lui Andrei Ciurdărescu, cu cât este mai rafinată, cu atât face mai neliniștitoare ambianța. Animale împăiate dar defecte, flori de plastic, icoane, kitsch-uri - toate se găsesc într-o manieră mai mult sau mai puțin discretă. Uneori sunt semne violente ale unei discordanțe, alteori sunt natural integrate în ansamblu, cu rafinament.

Umorul savuros contrastează puternic cu ceea ce ar putea fi luat drept macabru și se menține subtil, la nivelul asocierilor.

Lumea maladivă este o traducere a dorinței de "înfrumusețare" pe care o manifestă lumea contemporană în strânsă și uneori hilară legătură cu funcționalitatea: pădurea este frumoasă dacă acest lucru poate fi tradus în termeni de posesie (trofee, amenajări etc), fotografiile nu mai sunt amintiri personale ci un status.

Psihotic. Substitut este narativ dar în sensul unei narații absurde, nevrotice, în care planurile ajung să se suprapună, registrele să interfereze: se creează o structură coerentă a unei lumi absurde, tragice și hilare în același timp.

Șabloane culturale, rețete și tehnici picturale sunt recontextualizate spectaculos împreună cu personaje aproape metaforice. Lumea creată de Andrei Ciurdărescu este o fabulă contemporană în care regăsim cu ușurință substitute create să mențină iluzia că omul deține controlul.
 

Niciun comentariu: