vineri, 1 februarie 2013

Lia si Dan Perjovschi laureatii Premiului Printesa Margriet al Fundatiei Culturale Europene

Artistii vizuali Lia si Dan Perjovschi alaturi de dirijorul Yoel Gamzou au fost desemnati laureatii celei de-a cincea editii a Premiului Printesa Margriet al Fundatiei Culturale Europene. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc pe 19 martie 2013, la Bruxelles, in prezenta Altetei sale Regale Printesa Margriet a Olandei.

Premiul Printesa Margriet se decerneaza anual incepand din 2008 artistilor, intelectualilor si activistilor culturali europeni a caror munca demonstreaza importanta culturii in construirea unei Europe democratice si cuprinzatoare. Premiul se vrea o platforma pentru sprijinul acordat de Fundatia Culturala Europeana acelor artisti a caror creatie poate face intr-adevar diferenta in cadrul societatilor europene.

Lia si Dan Perjovschi sunt artisti vizuali cu o importanta contributie la construirea unei scene de arta romanesti si internationale. Cei doi artisti au fost selectati de juriu atat pentru rolul activ pe care arta lor l-a jucat in construirea unei comunitati culturale in Romania, cat si pentru relevanta europeana a acesteia. Lucrand impreuna, sotii Perjovschi si-au transformat studioul intr-un spatiu accesibil in care actiunile culturale si educatia sa fie sustinute, cunostintele sa fie impartasite, iar publicul sa devina constient de importanta istorica si culturala a rolului artei in societate.

Lia Perjovschi: „Am incercat sa am grija de ranitii de pe campul de lupta (romanesc). Am construit cum am putut ceea ce am crezut ca-i lipseste. Oferta mea a devenit utila si in Occident. Sunt rasplatita de o fundatie europeana, nu pot decat sa ma bucur. Sper ca nonconformistii sa se simta inspirati si incurajati. Sper sa nu ma invidieze nimeni – a fost greu”.

Dan Perjovschi„Ca artist, pana la 35 de ani iei burse si dupa 50 (daca rezisti), premii. Banii vin la fix sa mai achitam din datoriile pentru casa-atelier-arhiva-centru-de-arta din Sibiu, ca de batai tandre pe umar si de strangeri de maini ne-am saturat. E bine cand primesti un premiu international. Noi il primim pentru carierele noastre de artisti, pentru ca am ramas cu tot cu ele in Romania si pentru activitatea publica grupata sub sigla CAA/CAA (Arhiva de Arta Contemporana, Centrul de Analiza a Artei). In 2010 am fost dati afara din atelier de UNA (Universitatea de Arta) desi atelierul nostru din Bucuresti era sediul unde activa CAA/CAA de care beneficiau studentii si tinerii (sau mai maturii) artisti, ziaristi sau profesionisti din varii domenii. Am stat in curtea UNA 21 de ani si n-am fost o data invitati sa ne prezentam activitatea (aia pentru care luam premiu). Cum este asa ceva posibil? Sa fim bine intelesi, nu ne intereseaza sa predam, nu vrem sa fim doctori si, har Domnului, avem unde conferentia pe tot mapamondul. E bine cand un premiu international repara miopia nationala. Eu si Lia nu am castigat niciun premiu national de arta. Toate premiile si bursele noastre sunt internationale. Premiul ECF-Princess Margriet nu face decat sa confirme trendul. De aia stam aici. Un ghimpe in coasta. O piatra in pantof. O revolutie la cotitura”.

Yoel Gamzou (Berlin, Germania) este director artistic, dirijor al International Mahler Orchestra, capelmaistru si director muzical adjunct al Staatstheater Kassel. Juriul Premiului Printesa Margriet l-a ales pe Yoel Gamzou pentru exceptionalul sau talent si pentru energia cu care inspira generatii de muzicieni si de spectatori din intreaga Europa. Gamzou provoaca structurile conventionale ale muzicii clasice, devoalandu-i astfel potentialul democratic.

Premiul Printesa Margriet al Fundatiei Culturale Europene va fi decernat de Alteta Sa Regala Printesa Margriet a Olandei in cadrul unei ceremonii oficiale care se va desfasura in spatiul The Egg din Bruxelles, pe 19 martie 2013. Discursul de deschidere va fi sustinut de Alteta Sa Regala Printesa Laurentien a Olandei, presedinta Fundatiei Culturale Europene. Valoarea premiului este de 25.000 de euro pentru fiecare laureat.

La editiile anterioare, laureati au fost teoreticianul Stuart Hall, coregrafii Jerome Bel si Pichet Klunchun, dramaturga si activista Borka Pavicevic, regizorul Stefan Kaegi (din Rimini Protokoll), artistii Kutlug Ataman si Sejla Kameric, regizorul de film John Akomfrah si curatorul Charles Esche.
Premiul Printesa Margriet a fost decernat pentru prima oara in 2008 de catre Fundatia Culturala Europeana si poarta numele celei care timp de peste 24 de ani a fost presedinta Fundatiei. Pentru Printesa Margriet cultura este intotdeauna un mijloc de evidentiere a diversitatii europene. Premiul este un parteneriat intre Ministerul Olandez al Educatiei, Culturii si Stiintei si Ministerul Olandez al Afacerilor Externe.

Elena Vladareanu

Credite foto: Yoel Gamzou: © Sebastian Krüger; Lia & Dan Perjovschi la Espai d’art contemporani di Castello 2010: © Angel Sanchez/El Pais

sursa: http://alternativ.ro/info/lia-si-dan-perjovschi-laureatii-premiului-printesa-margriet

Niciun comentariu: