miercuri, 5 iunie 2013

Cristian Răduţă "NOMADE AU SAHARA "@Galeria Calina


Galeria Calina
contemporary art space

Galeria Calina are plăcerea să prezinte expoziţia personală a artistului Cristian Răduţă.
Vernisajul luni, 10 iunie 2013, de la ora 18

NOMADE AU SAHARA 

Cristian Răduţă a fost elevul lui Mircea Spătaru, unul dintre cei mai influenţi sculptori din România. Cristian Răduţă face parte din structura determinată de Mircea Spătaru.
Sculptura este tradiţională şi inovativă. Sculptura este conservatoare şi nedisciplinată. Intuiţia este fundamentală în sculptură. Obiectul aduce idei şi ideile aduc obiecte. Sculptura este auto reprezentare. Sculptura este un set mental pentru forme fără nici un loc.

Cristian Răduţă a învăţat de la Mircea Spătaru noţiunea de sculptură de la monument la forma de artă. Sculptura aliată cu monumentul are un loc specific şi vorbeşte simbolic despre însemnătatea şi folosirea lui. Dar, când logica interioară a monumentului se sparge, sculptura îşi pierde site-ul, locul. Monumentul devine abstract, sculptura devine nomadă. Esenţialmente nomadă, sculptura inventează un mediu în funcţie de suportul tehnic şi îşi declară statutul, însemnătatea şi funcţia. Logica spaţiului explorează zona ideală.

Aproape de descrierea seminală de tip Mircea Spătaru, reprezentările propuse de Cristian Răduţă sunt aproape impropriu numite sculpturi. Corect ar putea fi numite manifestări fizice fixate de emoţional şi intelectual. Manifestări fizice care prescriu forma, explorând intuiţia şi dinamica.

Forma şi conceptul derivă dintr-o imagine / rinocerul / deja familiară, la care putem lua parte.
Nici un animal nu a exercitat o influentă aşa de profundă în artă ca rinocerul. A. Durer, J.B.Oudry, Niki de Saint Phalle au fost fascinaţi de misterul intunecat. Bizar, reprezentarea rinocerului nu a fost niciodată acurată, a fost mereu mai mult o reprezentare puternică, populară.

Văzute limpede şi raportate cu onestitate reprezentările lui Cristian Răduţă păstrează acel ‘eye-catching’ neobişnuit. Senzaţia vizuală este dublată de o senzaţie tactilă. Calmă, anonimă reprezentarea / rinocer a lui Cristian Răduţă este undeva între poezie şi vis. Poţi să o atingi, dar nu poţi să o descri. Visele au puterea să imagineze diferit viitorul.

Prin aceste reprezentări / rinoceri, Cristian Răduţă are abilitatea de a genera asociaţii cu alte locuri, cu alte vise. Nomazi rinocerii lui meditează în tăcere; cunosc praful şi zăpada, cunosc esenţa aerului şi a apei. De fapt cunosc esenţa lumii: un obiect perfect familiar poate să conţină cea mai radicală idee.

Dezarmant de precisă reprezentarea / rinocer te duce spre un alt context, spre un alt sfîrşit, dar niciodată un sfîrşit în sine.

Curator Liviana Dan

Cristian Răduţă, 17 aprilie 1982.
Trăieşte şi lucrează în Bucureşti, este reprezentat de 418 Gallery.
A absolvit Universitatea de Artă din Bucureşti sub îndrumarea profesorului Mircea Spătaru. În 2005 participă la Summer Academy in Salzburg. Solo show (selecţie): ZOOMANIA, Muzeul Naţional de Artă Contemporană Bucureşti 2010 / RINOCER PE CALEA MELCILOR, Atelier 030202, Bucureşti 2010 / Terraferma, 418 Gallery Bucureşti  2010. Are două sculpturi  expuse în spaţiul public la  Bucureşti şi Timişoara şi lucrări în colecţiile Muzeul Naţional de Artă Contemporană Bucureşti, Canadian Clay şi Glass Museum Waterloo.

Expoziţia va fi deschisă intre 10 iunie şi 10 iulie 2013, de luni până vineri între 10 şi 18, sâmbăta între 11 şi 15.
Galeria Calina este un spaţiu independent, dedicat artei contemporane.

Galeria Calina susţine Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021

Niciun comentariu: