miercuri, 23 februarie 2011

Pensule, revoluţii şi strălucire – Mirela Trăistaru, coloristă dezlănţuită

Pensule, revoluţii şi strălucire – Mirela Trăistaru, coloristă dezlănţuită

Unii se nasc pictori. Alţii sunt sortiţi sa devină graficieni. Mulţi au aşezate în suflet frumuseţile diafane ale veşmântului şi aleg calea designului vestimentar. Primii spun poveşti cu ajutorul penelului, ceilalţi îşi vând sufletul liniei, cei din urmă sunt şi cei mai senzuali, încredinţându-şi secretele fineţii sau asprimii unui material. Se spune că, la miez, fiecare artist plastic face parte dintr-o anumită categorie, că nu poate fi mai multe lucruri deodată. Dar ce faci când te pricepi la toate şi nu vrei, nici în ruptul capului, să accepţi o singură etichetă? Soluţia este simplă. Devii Mirela Trăistaru.

Artista bistriţeană este o adevărată revelaţie cromatică. Mare iubitoare a revoluţiilor de tot felul, dar devotată în totalitate acelora care sărbătoresc culoarea, Mirela Trăistaru pictează din iubire pentru soare, natură/naturaleţe, trăire, femeie şi poezie. Este remarcabilă versatilitatea stilistică, tematică şi compoziţională a artistei. Într-un tablou te impresionează o picturalitate profundă, carnală, exprimată prin tuşe libere care aplică pasta în straturi consistente, vii asemenea răşinilor ce însufleţesc natura, într-altul te şochează liniaritatea grafica, de sorginte pop-art, potenţată de prezenţe neo-gotice. Aici un peisaj non-figurativ în stilul foviştilor lui Henri Matisse, acolo un portret care combină virtuţiile decorative ale picturii lui Gustav Klimt cu precizia tipografică a super-eroinelor din comic-books. Pictura Mirelei Trăistariu este un carnaval eclectic.

Temele predilecte sunt natura, femeia, oraşele antice şi un exotic de tip oriental, bizantin. Stilul artistei este unul actual, original şi foarte feminin. Cultivă tuşa vie a divizioniştilor şi iubirea sălbatică pentru culoare a foviştilor. Nicăieri nu s-au înţeles mai bine Georges Seurat şi Maurice de Vlaminck.

Mirela Trăistaru este o artistă prolifică, având peste 16 serii de picturi, fiecare dând glas şi formă unei revelaţii trăite nemijlocit. Artista mărturiseşte ca nu poate crea din vid, ci numai dintr-un preaplin indus de o experienţă cu repercusiuni emoţionale puternice. De la prima serie, născută în anul 1992 şi până la ultima, începută în 2008, Mirela Trăistaru a abordat o mulţime de stiluri, teme şi tehnici. Evoluţia ei poate fi comparată cu un arc de curcubeu vast care are un picior proptit în orizonturile non-figurativului însetat după culoare fovist („Masca"), iar celălalt ancorat cu fermitate ludică în registrul unui figurativ grafic postmodern (seriile 2007, 2008). Între cele două extreme se regăseşte un spectru artistic vast, cu pendulări simboliste („Angel")sau dimpotrivă, de-a dreptul futuriste („Noaptea Sânzienelor").

Versatilitatea artistei se regăseşte şi la nivelul preocupărilor sale plastice. Mirela Trăistaru este pictor, dar este şi designer vestimentar şi costumier. Are o vastă paletă de experimente în domeniul filmului, al picturii murale dar şi a celei de mobilă. Este renumită pentru colaborările sale cu numeroase teatre dar şi cu designeri reputaţi pe care i-a ajutat atât la nivel de decor cât şi în creaţiile vestimentare propriu-zise. Este printre primii artişti din ţară care au realizat potenţialul expresiv al body-paintingului, dedicându-şi lucrarea de licenţă unui proiect experimental care avea ca temă şi această formă controversată de artă. Mirela Trăistaru adoră să creeze picturi care, odată desprinse de pe şevalet, pot fi purtate ca rochii dar şi rochiile care arată bine plasate pe şevalet. Descriindu-şi lucrările, artista a spus: „am dus pictura în veşmânt şi veşmântul în pictură", sugerând că nu exista o diferenţă atât de mare între arta vestimentară şi cea de şevalet.
Talentul multidimensional al Mirelei Trăistaru, capacitatea ei de a se metamorfoza constant dintr-un artist într-altul, de a trece de la sufletul sălbatic, cântat cu tonuri pure, al unui neo-fovist, la cel liniar şi figurativ al unui grafician contemporan, de a dărâma barierele dintre „genuri" şi a îmbrăţişa concreteţea veşmântului precum şi imaterialitatea culorii, o fac pe tânăra plasticiană o revoluţionară proteică, mereu pregătită să impresioneze prin originalitate.







http://www.romanialibera.ro/blog/alexandra.furnea/pensule-revolutii-si-stralucire-mirela-traistaru-colorista-dezlantuita-216332.html





Scurt CV Mirela Trăistaru

Nume: Mirela Trăistaru
Data naşterii: 3.05.1972
Locul naşterii: Bistriţa
Studii: 1987-1991 Liceul de Artă „Romulus Ladea",Cluj-Napoca
1991-1997 Universitatea de Artă Plastică „Ioan Andreescu", Cluj-Napoca, Romania
1998- 1999 , Universitatea de Artă Plastică „Nicolae Grigorescu", Bucureşti, Master in pictură
Profesie: pictor, din 1998 membră a Uniunii Artiştilor Plastici Profesionişti

Expoziţii personale:

2008 - Veronicki Gallery - Bucureşti
2008 - Covalenco Gallery - Geldrop - Olanda
2007 - Espazio Aperto - Bellinzona - Elveţia
2006 - Expo - Café del sol - Sibiu
2005 - UAP Gallery - Bistriţa
2005 - MIRAcoL - Grigore Mora art Gallery - Bucureşti
2005 - Paradise - Anaid art Gallery - Bucureşti
2004 - Expo - Seul - Coreea de Sud
2002 - Expo - New Delhi, Madras, Bangalore, Chandigarh, Pondicherry,
Calcutta - India
2002 - Expo- Rotary Club ,Washington - S.U.A
2002 - UAP Gallery , Hanul cu Tei, Bucharest
2001 - "No Flash", Opera House, Cairo, Egipt
2001 - "659 Hours" - World Fair Center, Bucureşti
2000 - "Grădini fericite"- WTC -Bucureşti
2000 - "Grădini fericite" - Cervantes Institute, Bucureşti
2000 - "Grădini fericite" - Le Club , WT Village ,Bucureşti
1999 - Expo -Sofitel Hotel, Bucureşti
1999 - Ritual Terminus 2000 - Galeria Bancorex, Bucureşti
1999 - The Rainbow - Art Gallery, Bistriţa
1998 - The Rainbow -Diesel Club , Cluj Napoca
1997 - Gijzenrooi Gallery- Geldrop, Olanda
1997 - Graphics - Cluj Napoca
1995 - Expo - Bistriţa

Showuri fashion

1999 - The Diplomat's Club la Ambasada Franţei în Bucureşti
1999 - "Magia Modei Show", Sofitel Hotel, Bucharest
1997 - Festivalul Studenţesc al Modei, Timişoara, Romania
1997 - Transilvania Fashion, a 10-a ediţie , Cluj Napoca
1997 - Transilvania Fashion, Centrul Cultural European, Sinaia.
1997 - Miss Universitas, Cluj Napoca.
1996 - Transilvania Fashion, a 9-a ediţie, Balul Operei, Cluj Napoca.
1996 - Napoca Fashion- Fashion For You, a 4-a ediţie, Cluj Napoca.
1996 - Napoca Fashion, a 3-a ediţie , Cluj Napoca.
1995 - Rocris, Festivalul Naţional de Design,Bistriţa.
1995 - Napoca Fashion, a 2-a ediţie, Cluj Napoca.
1995 - Conferinţa Naţionala a Creatorului de Modă , Cluj Napoca.
1995 - Napoca Festival, prima ediţie, Cluj Napoca.
1995 - Transilvania Fashion, a 7-a ediţie, Balul Operei, Cluj Napoca.
1994 - Aeroportul din Cluj-Napoca.
1994 - Miss Universitas, Costineşti.
1994 - Festivalul Internaţionala al Designului Vestimentar, Sibiu.


Niciun comentariu: