joi, 10 februarie 2011

Turneu cinematografic în Suedia, cu ocazia “Zilelor Filmului Românesc”


În perioada 9 – 21 februarie 2011, o serie de filme româneşti vor fi prezentate publicului suedez, în cadrul “Zilelor Filmului Românesc”. Evenimentul e organizat de ICR Stockholm, cu ocazia împlinirii a cinci ani de existenţă a “Zilelor Filmului Românesc”. Ediţia aniversară a “Zilelor Filmului Românesc” este marcată printr-un turneu al filmelor româneşti în patru oraşe suedeze: Stockholm, Västerås, Malmö şi Lund. Festivalul include şapte producţii lansate în 2010, două filme de referinţă ale cinematografiei dinainte de 1989, o selecţie de scurtmetraje, precum şi o retrospectivă de filme experimentale realizate de regizorul avantgardist suedez de origine română Mihail Livadă.

Capul de afiş al “Zilelor Filmului Românesc” este lungmetrajul „Aurora” de Cristi Puiu, care va avea premiera pe data de 11 februarie 2011, fiind distribuit în Suedia de către novemberfilm. Lista celor mai recente producţii româneşti prezente la aceasta ediţie mai cuprinde „Morgen” de Marian Crişan, „Kapitalism – reţeta noastră secretă” de Alexandru Solomon, „Periferic” de Bogdan George Apetri, „Marţi, după Crăciun” de Radu Muntean, „Principii de viaţă” de Constantin Popescu şi „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” de Andrei Ujică. Scurtmetrajele incluse în program sunt „Colivia” şi „Valuri” de Adrian Sitaru, „Troleibuzul 92” de Ştefan Constantinescu şi „Pentru el” de Stanca Radu, iar cele două filme clasice care întregesc perspectiva asupra filmului românesc sunt „Croaziera” (1981) de Mircea Daneliuc şi „Concurs” (1982) de Dan Piţa.

În cadrul ediţiei de la Stockholm va avea loc pe data de 11 februarie 2011 un seminar dedicat lui Mihail Livadă (1908–1992), care a trăit cea mai mare parte a vieţii în Suedia şi care este considerat unul dintre fondatorii filmului experimental din această ţară. Despre el vor vorbi scriitoarea Birgitta Holm, profesorul universitar Astrid Söderbergh Widding şi jurnalistul de film Nils Petter Sundgren.

http://www.agentiadecarte.ro/2011/02/turneu-cinematografic-in-suedia-cu-ocazia-%E2%80%9Czilelor-filmului-romanesc%E2%80%9D
/

Niciun comentariu: