miercuri, 2 martie 2011

Culorile Feminităţii / Galeriile de Artă ale Municipiului Bucureşti

3-27 martie 2011
Deschidere: 3 martie, ora 19.00

ELITE ART GALLERY anunţă deschiderea expoziţiei de pictură Culorile Feminităţii, joi, 3 martie 2011, ora 19.00, la Galeriile de Artă ale Municipiului Bucureşti, din strada Academiei nr.15.

Gazdele vernisajului vor fi Mihaela Dragomir, preşedinte ELITE ART Club UNESCO, şi curatorul Mihai Plămădeală.

“Expoziţia de grup Culorile Feminităţii reuneşte o serie de nuduri, reprezentări feminine şi naturi statice, al căror numitor comun este “filtrul impresionist” aplicat actului lor de geneză. Legăturile cu pictura franceză de bună calitate a sfârşitului de secol XIX sunt moderate prin apelul la citate vizuale provenind din alte spaţii şi perioade (mai recente).

Lucrările lui Vitalie Butescu, Ştefan Coman şi Vasile Sitari din această expoziţie sunt apropiate prin aspecte formale, dar se individualizează prin mijloace de expresie diferite. Stabilirea unor relaţii între tradiţie şi modernitate în cadrul activităţii lor, cu balanţa înclinată spre zona “clasică”, reprezintă rodul unor alegeri deliberate. Adoptarea poziţiilor academiste într-un secol al experimentelor şi deconstrucţiilor este un rezultat parţial al iniţierii lor în marea artă prin intermediul unei şcoli de bună calitate şi a unor studii solide în domeniu.

Nudul a fost şi este un subiect apreciat deopotrivă de public şi artişti. Dacă anatomia artistică reprezintă o provocare pentru creatorul de imagini, se poate spune că subiectul este unul periculos datorită posibilelor intersectări sau chiar fuziuni cu alte zone decât cele ale esteticului. Eventuala componentă sexuală trebuie să fie implicită pentru marcarea polarităţii dintre artă şi pornografie. În pictură, linia desenului are îndatorirea de a rămâne cumva fidelă realităţii, pentru ca forma rezultată să inspire încredere (să fie recognoscibilă), în timp culoarea are libertatea de a duce reprezentările în cele mai diverse direcţii.

Experienţe (post)impresioniste ale secolului al XIX-lea au impus, prin forţa unor modele viabile, ideea folosirii tonurilor nerealiste pentru pielea nudurilor, spre a se lua distanţa potrivită de latura posibil decoltată a subiectului. Secolul XX, cu începere de la cubism a extins aria licenţelor utile în abordarea artistică a nudului. Două dintre direcţiile polare semnalate în abordarea contemporană a genului sunt latura comercială şi apelul la abstract ori la modificarea intenţionată a proporţiilor.

Elite Art Gallery optează pentru o expoziţie de nuduri realizate în contemporaneitate, pe suporturi şi în tehnici clasice (ulei pe pânză), într-un secol caracterizat de repere vizuale agresive, advertising şi forme de expresie multimedia, considerând că arta transcende mijloacele de expresie ale momentelor istorice pe care le traversează,” - Mihai Plămădeală


Expoziţia poate fi vizitată în perioada 3 -27 martie, de luni până vineri, între orele 11.00-18.00, la Galeriile de Artă ale Municipiului Bucureşti, din strada Academiei, nr.15

PARTENERI MEDIA: Radio România Cultural, Observatorul Cultural, Modernism.ro, PORT.ro

ELITE ART Club UNESCO este o asociație culturală fără scop patrimonial, implicată în organizarea şi promovarea unor ample proiecte, al căror scop principal este de a aduce în prin plan adevăratele valori ale artei contemporane românești şi de a educa publicul în spiritul recunoaşterii şi aprecierii lor.

Printre proiectele reprezentative menţionăm concertele PROMS of Delight, care îmbină după un concept inovator muzica simfonică şi stilurile pop, jazz, cross-over, fiecare ediţie bucurându-se de aprecierea unui public numeros. De o mare vizibilitate se bucură şi proiectul de arte vizuale „Pictori de azi la Balcic”.

Din iulie 2009, ELITE ART Club UNESCO este membră Jeunesses Musicales International , cea mai amplă organizaţie neguvernamentală pentru tinerii muzicieni din întreaga lume.


ELITE ART GALLERY este un proiect al Asociaţiei ELITE ART Club UNESCO, iniţiat
în 2008 în urma dezvoltării proiectului PICTORI DE AZI LA BALCIC şi se doreşte a fi
o modalitate modernă, atractivă şi interactivă de a pune la dispoziţie servicii care ţin de
domeniul artei: expoziţii şi vernisaje, consultanţă, impresariat artistic, etc.
Deschisă pentru prima dată publicului în 1 marie 2008, prin vernisajul expoziţiei Seniori
ai picturii românesti contemporane, iniţial în spaţiul din Strada Constantin Noica, 134,
ELITE ART GALLERY realizează şi organizează, în prezent, expoziţii şi activităţi culturaleducaţionale,
în spaţiul Galeriilor de Artă ale Municipiului Bucureşti, din Strada Academiei,
nr.15.
Obiectivele ELITE ART GALLERY derivă din demersurile noastre susţinute de promovare
a artei şi a valorilor specifi ce culturii româneşti, de promovare a artiştilor contemporani,
precum şi din proiectele noastre de responsabilitate socială prin artă.
ELITE ART GALLERY se adresează atât publicului iubitor de frumos, cât şi profesioniştilor
din mediul cultural şi este orientată spre valorile de excelenţă şi profesionalism

sursa

Niciun comentariu: