sâmbătă, 10 august 2013

Corneliu Brudaşcu și Andrei Șerban in Camera de Oaspeti

Corneliu Brudaşcu și Andrei Șerban sunt invitaţii lunii august în "Camera de oaspeţi" în cadrul expoziţiei Mircea Cantor: Q.E.D. la Muzeul Național de Artă Contemporană.

Sâmbătă 10 august 2013, artistul Corneliu Brudașcu prezintă ultimul său tablou - Buchet pentru un lider (VERNISAJ începând cu ora 17), iar începând cu ora 18 fix regizorul Andrei Șerban va interveni excepţional în cadrul expoziţiei angrenând pe toți cei prezenţi într-un happening inedit.
____________________________________________________
"Maestrul Corneliu Brudașcu este partea nevăzută a icebergului, a ceea ce unanim se acceptă ca fiind Școala de la Cluj. Pictorii generației tinere - și îi amintim aici pe Victor Man, Șerban Savu, Adrian Ghenie, Radu Comșa sau Marius Bercea - au trecut pe la atelierul său, sau au fost la un moment dat atinși de aura picturii sale. Alții îl știu din anii '70 din tablourile sale hiperealiste. Deși discret și retras în atelier, întîlnirea cu pictura lui îți provoaca un șoc vizual. In aceste timpuri când pictura reflectă lumea din jur prin aspirații de dialog cu subiecte socio-istorice, imitări ale unor mitologii personale sau metafizice, Corneliu Brudașcu tratează cu o plăcere aproape voluptoasă teme simple: flori, peisaje, portrete (remarcabile portretele sale de trompetiști). In camera de oaspeți la MNAC, Maestrul Brudașcu va prezenta o operă inedită: "Buchet pentru un lider", un tablou de mari dimensiuni (161 cm x 161 cm) - o propunere care, pe cât de banală ar părea din titlu, pe atât e de îndrazneață în abordare și reprezentare. Nu trebuie uitat că în urmă cu mai bine de două decenii artiștii erau invitați să îl onoreze pe conducătorul țării, Nicolae Ceaușescu, prin opere care au rămas mărturie vremurilor. Atunci printre alții îl puteam regăsi și pe Corneliu Brudașcu. De data acesta însă, deloc inocent, dat fiind locul unde va fi expusă lucrarea sa - MNAC / Casa Poporului - tabloul vine ca ecou la un gest, reactualizat în forță, un fel de omagiu echivoc." (Mircea Cantor)
____________________________________________________

Corneliu Brudaşcu
Născut la Tusa, 1937, România
Trăiește și lucrează în Cluj
1962 Absolvent al Academiei de Artă “Ion Andreescu”, Cluj

Expoziții (selecție):
2011 - 2012 East of Eden - Photorealism: Versions of Reality, Ludwig Museum, Budapest, HU
2012 The Summer Salon, Plan B, Cluj, RO
2011 The May Salon, Plan B Cluj, RO
2010 Romanian Cultural Resolution, Spinnerei, Leipzig, DE / Club Electro Putere, Craiova, RO
1996 Bev’s Fine Art Inc, Raleigh, North Carolina, USA (solo)
1993 Painting and Drawing, Piano's – Vleugels, The Hague, NL (solo)
1992 International content for Painting, Sevilla, E
1982 The 6th International Biennale of Painting, Kosice, SK
1973 International content for Portrait, Cagnes-sur-Mer, F

====================================
"Nu mi-aș fi imaginat vreodată ca voi vizita Casa Poporului. Dar iată că, la insistențele lui Cantor, am acceptat (cu greu) să devin un "colaborator", dar nu politic, ci dimpotrivă, pe tărâmul artei. Mircea nu este doar un artist recunoscut în lume, este și un prieten devotat, fanatic și exaltat, care nu se lasă până nu te convinge să faci ce crede el cu intuiția lui că trebuie facut. Iar când mi-a spus (citez) "că teatrul e mult mai flexibil și mai prompt când vine vorba de improvizație decât artele vizuale", am decis să încerc, împreună cu Dana Dima, exact asta, o improvizație în stilul meu, un fel de happening, care îi include pe toți cei prezenți să participe la diverse exerciții, care au direct sau nu, legătură cu spațiul mitic cantorian." (Andrei Șerban)

_____________________________________________________

Andrei Şerban şi-a făcut debutul când era student în România la Teatrul Bulandra şi Teatrul Nottara (1964).
Debutul internaţional a avut loc la La MaMa Experimental Theatre Center din New York (1970), unde a regizat Arden of Faversham şi mai târziu Fragmente dintr-o trilogie greacă, care a câştigat mai multe premii Obies şi a fost pus în scenă la mai mult de douăzeci de festivaluri internaţionale.
El a lucrat cu Peter Brook, la Brook's International Theatre Institute atât la Paris cât şi la Persepolis.
A regizat la Teatrul Public din New York, piesele Yale Repertory, Guthrie, Circle in the Square, Delacorte, San Francisco's A.C.T., la American Repertory Theatre din Cambridge, la Royal National Theatre din Londra, Schauspielhaus Bochum, precum şi la Comedie Francaise din Paris, printre altele.
El a acţionat în calitate de director general al Teatrului Naţional Român în perioada 1990-1993.
A pus în scenă producţii pentru opera peste tot în lume, de la Opera din San Francisco la Royal Opera House Covent Garden, Opera din Paris, sau la Viena Opera şi Metropolitan Opera din New York.
Din 2006 el a făcut cel puţin o producţie în fiecare an în România - şi a câştigat aproximativ 35 de premii naţionale şi internaţionale. Andrei Şerban a efectuat patru ateliere de vară intensive pentru tineri actori în cadrul "Andrei Şerban Traveling Academy", organizat de Corina Şuteu şi Institutul Cultural Român din New York.

A predat la Şcolile de teatru din întreaga lume, printre care Yale School of Drama, Harvard University, Le Conservatoire din Paris, University of California (San Diego) şi Carneggie Melon din Pittsburgh.

O carte despre implicarea sa în teatrul american, Lumea magică din spatele cortinei, de Ed. Menta, a fost publicată în anii '90.

Editura Polirom a publicat autobiografia, O biografie, în 2006 iar în 2012 s-a tipărit ediţia a 4-a, la cererea publicului. O retrospectivă fotografică despre cariera sa din teatru şi operă, Călătoriile mele, a fost publicată în 2008. O carte de fotografie de Mihaela Marin, cu texte de Andrei Şerban, în română şi engleză, a fost publicată de Institutul Cultural Român în 2013.

Actualmente este profesor şi director al Oscar Hammerstein de la Universitatea Columbia, New York.

_____________________________________________________

Andrei Șerban și Corneliu Brudașcu sunt invitații lunii august în "Camera de oaspeți", un spaţiu integrat expoziției ce va găzdui în fiecare lună lucrarea unui artist, prieten sau artizan care împărtășește aceleași afinități cu Mircea Cantor: Rudolf Bone (aprilie), Geta Brătescu (mai), Gabriela Vanga (iunie), Ion Grigorescu (iulie), Corneliu Brudașcu și Andrei Șerban (august), Victor Man (septembrie), Oanea Vasile și Ioan Opriș (octombrie), Ciprian Mureșan și Angajare de clovn de Matei Vişniec, regia Geo Balint, cu Eliza Noemi Judeu, Nina Ionescu şi Adelaida Perjoiu (noiembrie), Adrian Gagiu (decembrie), Victoria Berbecaru (ianuarie), Miklós Onucsán (februarie), Pavel & Tudor (martie).

Expoziţia Mircea Cantor: Q.E.D va ramâne deschisă la MNAC până pe 13 aprilie 2014. Expoziţie îngrijită de: Raluca Velisar și Mihai Pop.

-------------------------------------------------
Cu sprijinul: Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Asociaţiei Amicii MNAC, şi Yvon Lambert.

Partener: Tarom
Sponsori: Saint-Gobin/Rigips, EnergoBit, Emilian Radu şi familia, PricewaterhouseCoopers, Ţuca Zbârcea şi Asociaţii

Parteneri Media: Igloo, Zeppelin, Şapte Seri, feeder.ro, Radio France Internationale, Cocor MediaChannel.


http://www.facebook.com/events/452920984815627/

Niciun comentariu: